Učenja na kojima se temelji Kabala postojala su od početka vremena. Prvi pisani zapis o tome naziva se Knjiga Postanka. Ovaj drevni spis, napisan prije 4000 godina, pomaže nam shvatiti tajne našeg svemira. Kad bismo ga sami uzeli u ruke i pomoću njega pokušali razumjeti naše živote i razloge zbog kojih stvari ne idu često baš onako kako mi želimo, imali bismo velike poteškoće u dešifriranju pravog značenja.

Međutim, prije dvije tisuće godina, glavno strukturalno tijelo učenja Kabale – Zohar ili, u prijevodu, Knjiga Svjetlosti – otkrio je i manfestirao u Izraelu mistik rabin Shimon Bar Yochai. Znanje o tome kako svemir funkcionira sadržano je u Tori (također poznatoj pod imenom Pet Knjiga Mojsijevih ili Stari Zavjet) i rabin Shimon pojašnjava da sve te priče ne treba promatrati samo na doslovnoj razini.

One su, u stvari, analogije ili svojevrsni kodovi o tome kako svemir funkcionira u duhovnom pogledu. Svrha kodiranja je naučiti nas da ako želimo doći do ispunjenja, moramo proniknuti dublje. Zohar dekodira drevne spise Biblije na način da poglavlje po poglavlje objašnjava svaku priču iz Biblije tumačeći njezino značenje na dubljoj, duhovnoj razini.

Stoljećima se proučavanje Kabale odvijalo samo među izabranim, učenim Židovima, muškarcima u dobi iznad četrdeset godina, a svima je ostalima bilo zabranjeno. Ipak, nije im bilo lako. Neprihvaćeni od vjerskih institucija zbog svojih napora da učine Kabalu i učenja Zohara dostupno svim ljudima društvenih slojeva, mnogi su bili mučeni i njihovi životi su bili uništeni.

Ova tradicija skrivenog znanja nastavila se sve do 1968. godine kada je Rav Berg (Rav je jednostavno druga riječ za učitelja) postao ravnatelj Kabala Centra. U to vrijeme on i njegova supruga inzistirali su na otvaranju mudrosti Kabale svima, bez obzira na rasu, spol ili vjerska uvjerenja. Kad smo na duhovnom putu, ono što tražimo je ponovno spajanje s Duhom Svetim. Taj duh nema ime: ono nije kršćansko, židovsko, budističko ili bilo koje drugo limitirano ime. To je samo duh, daleko izvan granica svake pojedine vjere. I on nema spol. Svi bi se ljudi trebali biti u mogućnosti povezati s njegovom mudrošću.

Nije bilo lako otvoriti učenja Kabale čitavom svijetu. Povijesno gledano Kabala je bila rezervirana samo za najnaprednije umove. Radeći na tome da bude dostupna svakome koga zanima, usprostavili su se tradiciji staroj 4000 godina. Bez obzira na poteškoće, učenja Kabale postajala su sve popularnija, a Kabala Centar je iz male ekskluzivne izraelske organizacije izrastao u svjetsku organizaciju koja danas broji više od 40 podružnica u gradovima diljem svijeta i više od 100 studijskih grupa koje su osigurale pristup znanju za gotovo četri milijuna studenata.